Θέσε Γερές Βάσεις
Στο πρώτο μέρος είχαμε κάνει μια μικρή εισαγωγή στις αρχές λειτουργίας των φωτογραφικών μηχανών. Εξετάσαμε τους λόγους που οι πιο πολλοί κάτοχοι φωτογραφικών μηχανών καταντούν να αφήνουν πάντα ενεργές τις αυτόματες ρυθμίσεις κατα τη λήψη μιας φωτογραφίας.
Κατανοήσαμε πως αυτό, τις πιο πολλές φορές ευθύνεται για «αποτυχημένες» λήψεις και πως η έλλειψη βασικών φωτογραφικών γνώσεων μας εμποδίζει απ' το να βελτιώσουμε την ποιότητα των φωτογραφικών μας λήψεων.
Η συνέχεια του κειμένου:
Με το σημερινό κείμενο ολοκληρώνουμε το εισαγωγικό μέρος, θέτοντας γερές βάσεις.
Θα αποκτήσουμε κάποιες απλές, αλλά βασικές φωτογραφικές γνώσεις, που πρέπει ο καθένας να γνωρίζει προτού μπούμε στα «βαθιά».
Για να τραβήξουμε μια φωτογραφία (ακόμη και την πιο απλή φωτογραφία) υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε πάντα να δηλώνουν «παρών».
Αυτά τα τρία πράγματα είναι τα εξής:
- Το αντικείμενο
- Το φώς
- Η φωτογραφική μηχανή
Αν κάποιο απ' τα τρία απουσιάζει, τότε η λήψη μιας καλής φωτογραφίας είναι αδύνατη.
Ας εξηγήσουμε αναλυτικά, το κάθε ένα απ' αυτά.
1) Το αντικείμενο
Το αντικείμενο είναι το κεντρικό θέμα της φωτογραφίας. Μπορεί να είναι ένα άτομο, μια παρέα απο άτομα, ένα κτίριο ή ακόμη κι ένα τοπίο.
Πρόκειται δηλαδή για τον «στόχο», ή για το γεγονός που θέλουμε να αποθανατίσουμε τη δεδομένη στιγμή σε μια φωτογραφία.
2) Το φως
Το φως είναι κάτι που οι πιο πολλοί θεωρούν «δεδομένο».
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ήλιος φροντίζει απλόχερα γι' αυτό. Το φως είναι απαραίτητο για την όραση μας. Χωρίς αυτό, δε θα μπορούσαμε να βλέπουμε.
Ακριβώς τον ίδιο ρόλο παίζει και κατα τη λήψη μιας φωτογραφίας, με το ρόλο όμως του ανθρώπινου ματιού να παίρνει το «μάτι» της φωτογραφικής μηχανής.
Το φως, μπορεί να προέρχεται είτε απο φυσική πηγή (πχ. το φως του ήλιου) είτε από τεχνητή πηγή (πχ. το φως κάποιου προβολέα ή ενός λαμπτήρα).
3) Η φωτογραφική μηχανή
Η φωτογραφική μηχανή είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να αποθανατίσουμε φωτογραφικές στιγμές.
Οι πιο πολλοί άνθρωποι, αποκτούν καινούρια φωτογραφική μηχανή κάθε μερικά χρόνια. Στο ενδιάμεσο όμως, η τεχνολογία αναπτύσσεται, και η αγορά καταλύεται από νέα προϊόντα τα οποία εκμεταλλεύονται αυτές τις νέες τεχνολογίες.
Παρά την ταχύτητα της εξέλιξης, οι βασικές αρχές λειτουργίας των φωτογραφικών μηχανών παραμένουν αναλλοίωτες.
Ίσως κάποιες ρυθμίσεις ή κάποιες αυτόματες λειτουργίες των φωτογραφικών μηχανών να αλλάζουν ή να βελτιώνονται, όμως το φως εξακολουθεί να παραμένει αναγκαίο για μια επιτυχημένη λήψη. Το αντικείμενο εξακολουθεί να χρειάζεται σωστή στόχευση στο φωτογραφικό φακό, ενώ η απόλυτη επιδίωξη του φωτογράφου εξακολουθεί να είναι η λήψη μιας τέλειας και αισθητικά όμορφης φωτογραφίας.
Πως θα πετύχει κάποιος αυτό τον στόχο;
Για να φτάσει κάποιος στο σημείο να βγάζει όμορφες φωτογραφίες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, θα πρέπει να γνωρίζει αρκετά καλά την φωτογραφική μηχανή που κρατάει στα χέρια του. Θα πρέπει να γνωρίζει να πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της, αλλά και να καλύψει τις αδυναμίες της.
Πως μπορεί ένας απλός χρήστης που δεν έχει πολλές γνώσεις, να μάθει την φωτογραφική του μηχανή;
Αρχικά θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά της φωτογραφικής μηχανής. Τις προδιαγραφές της, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί. Αυτό είναι το θεωρητικό μέρος.
Στη συνέχεια θα πρέπει να τα εφαρμόσει στην πράξη, έτσι ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία, ενώ παράλληλα θα βελτιώνει και την ικανότητα του. Αυτό είναι το πρακτικό μέρος, στο οποίο βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο και το ταλέντο ή το προσωπικό γούστο του κάθε άνθρωπου.
Πως μπορεί ένας απλός χρήστης να μάθει το θεωρητικό μέρος;
Όσον αφορά το θεωρητικό μέρος, υπάρχει πάντα η επιλογή του να ανατρέξει κάποιος στο εγχειρίδιο το οποίο συνόδευε τη φωτογραφική μηχανή κατά την αγορά της.
Αυτό όμως δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα, και ο λόγος είναι απλός. Στα περισσότερα εγχειρίδια των φωτογραφικών μηχανών, μπορείς να βρείς αναλυτικά τον τρόπο που μπορείς να θέσεις μια ρύθμιση «on» ή «off». Δεν μπορούν όμως να σου προσφέρουν γνώσεις, αφού αυτά τα εγχειρίδια αυτά απευθύνονται σε έμπειρους χρήστες που ήδη γνωρίζουν τι σημαίνουν οι συγκεκριμένες ορολογίες.
Τα πιο πολλά εγχειρίδια δεν προσφέρουν αναλυτικές γνώσεις - του τι σημαίνει το κάθε τι, ή του τι γίνεται στην πραγματικότητα μέσα στη φωτογραφική μηχανή κατά την αλλαγή μιας ρύθμισης - και αυτό είναι απολύτως κατανοητό, αφού σκοπός τους είναι να μάθεις πως να αλλάζεις μια ρύθμηση, και όχι να σου προσφέρουν θεωρητικές γνώσεις.
Γι' αυτό το λόγο, ο απλός (μη-επαγγελματίας) χρήστης, αφού δεν αντιλαμβάνεται όλες αυτές τις ορολογίες και πως μπορούν να τον βοηθήσουν να βγάζει καλύτερες φωτογραφίες, το εγχειρίδιο καταλήγει κάπου πεταμένο, η φωτογραφική μηχανή στις αυτόματες ρυθμίσεις, με τον ιδιοκτήτη της συχνά να απογοητεύεται απ' το φωτογραφικό αποτέλεσμα της φρεσκοαγορασμένης μηχανής του.
Αφού κάποιος μάθει και κατανοήσει πλήρως την βασική θεωρία που διέπει τις φωτογραφικές μηχανές, τότε θα είναι σε θέση να χειρίζεται με ευκολία οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή, και ιδιαίτερα τις πολύ δημοφιλή compact (ή point-and-shoot)*.
Αφού κατανοήσει πλήρως το «τι» και το «γιατί», τότε θα αποκτήσει φωτογραφικές γνώσεις τις οποίες θα είναι σε θέση να αξιοποιεί ανεξάρτητα απ' το είδος της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής που θα έχει στα χέρια του.
Αν θέλεις να φτάσεις κι εσύ σ' αυτό το σημείο, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις την ανάγνωση των άρθρων αυτής της σειράς που θα βρείς στο www.daskalemata.gr.
Στο Μέρος 3, θα αναλύσουμε τους τρείς βασικούς άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η λήψη μιας επιτυχημένης φωτογραφίας. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την θεωρία, θα χρησιμοποιήσουμε φωτογραφίες-δείγματα.
Τα λέμε λοιπόν ξανά, σε μερικές ημέρες.
Και που ξέρεις; Ίσως ο επόμενος μεγάλος φωτογράφος του αιώνα να βρίσκεται μέσα σου.
* «Compact» ή «point-and-shoot» φωτογραφικές μηχανές: Είναι οι συνηθισμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλή καθώς αφού τις βάλουμε στις αυτόματες ρυθμίσεις είναι σε θέση να «τραβούν» φωτογραφίες με αρκετά καλό οπτικό αποτέλεσμα. Ονομάζονται και «point-and-shoot» γιατί θεωρητικά ο ιδιοκτήτης τους τις αφήνει στις αυτόματες ρυθμίσεις και με το απλό πάτημα ενός κουμπιού μπορεί εύκολα και άμεσα να βγάλει μια φωτογραφία.